BİLGİLENDİRME : İhracat Bedellerinin Yurda Getirilmesine İlişkin Usul ve Esasları Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Tarafından Yayınlanan İhracat Genelgesi ile Düzenlenme.

BİLGİLENDİRME : İhracat Bedellerinin Yurda Getirilmesine İlişkin Usul ve Esasları Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Tarafından Yayınlanan İhracat Genelgesi ile Düzenlenme.

İhracat bedellerinin yurda getirilmesine ilişkin usul ve esasları Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yayınlanan İhracat Genelgesi ile düzenlenmektedir. Söz konusu Genelge güncellenmiş olup, yapılan değişiklikler şu şekildedir:

• MUAFİYET TANINAN ÜLKE SAYISI ARTIRILDI

Bununla birlikte İran, Suriye ve Lübnan’a yapılan ihracat işlemleriyle ilgili olarak bedellerin yurda getirilmesine muafiyet tanınmaktaydı.

Yeni Düzenleme ile Muafiyet Tanınan Ülke Listesi 29 Olarak Güncellendi:

1Afganistan11Gine21Nijerya
2Angola12İran22Senegal
3Belarus13Kamerun23Somali
4Benin14Kenya24Sudan
5Cibuti15Kırgızistan25Suriye
6Etiyopya16Kuzey Kore26Suudi Arabistan
7Fildişi Sahili17Küba27Tacikistan
8Filistin18Liberya28Tanzanya
9Gabon19Lübnan29Venezuela
10Gana20Moldova  
 

Ayrıca, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı şirketleri tarafından yapılan ihracat işlemleri muafiyet kapsamına alındı.

• Tasarruf Serbestisi Kapsamı Genişletildi

Hizmet ihracatı, transit ticaret, Türkiye’de ikamet etmeyenlere özel fatura ile yapılan satış, Türkiye’de ikamet etmeyenlere KDV hesaplanarak yapılan satış, mikro ihracat ve serbest bölge işlem formu kapsamında gerçekleştirilen 5.000,- ABD doları veya karşılığı döviz ya da Türk lirasını geçmeyen tutardaki ihracat işlemlerinde bedellerin tamamının tasarrufu serbest durumdaydı.

Yeni düzenleme ile aşağıdaki ülkelere yapılan ihracat işlemlerinde bedellerin yüzde ellisinin tasarrufu serbest bırakıldı:

1Azerbaycan6Özbekistan
2Cezayir7Tunus
3Fas8Türkmenistan
4Kazakistan9Ukrayna
5Mısır10Yemen

Peşin bedel karşılığı ihracatın 24 ay içerisinde yapılması zorunludur. Ancak 2018-32/48 sayılı Tebliğ’in 9. maddesinde yer alan mücbir sebep ve haklı durum hallerinin varlığı nedeniyle 24 ay içerisinde ihracat yapılamayacağının anlaşılması halinde belirtilen süre dolmadan ihracatçı tarafından peşin bedelin transfer edildiği/getirildiği bankaya mücbir sebep/haklı durum hallerinin 2018-32/48 sayılı Tebliğ’in 9. maddesinde belirtilen şekilde tevsik edilmesi kaydıyla banka tarafından ihracatçıya en fazla 1 yıla kadar ek süre verilebilir. Banka tarafından verilen toplam 1 yıllık ek sürenin sonunda mücbir sebep/haklı durum devamının belgelenmesi halinde ihracatçı hakkında 2018-32/48 sayılı Tebliğ kapsamında yapılacak işlemlere Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karar verilir.

Yürürlükteki İhracat Rejimi ve Finansal Kiralama (leasing) Mevzuatı çerçevesinde kiralama yoluyla yapılan ihracatta; sözleşme sürelerinin 180 günden fazla olması ve 180 gün sonunda sözleşmenin vadesi gelmemiş borçları da içermesi, aylık kira ücreti toplamının 15.000- ABD Doları veya karşılığı döviz ya da Türk Lirasını geçmemesi halinde kiralananın toplam değeri göz önüne alınmaksızın ihracat hesabı doğrudan bankalarca veya ihtarname süresi ile ek süreler içinde kalınması koşuluyla Vergi Daireleri tarafından terkin edilerek kapatılır.